.

Waarom je het met een zomerdekbed lekker koel houdt

Blog

Waarom je het met een zomerdekbed lekker koel houdt

Hartje zomer. Je geniet volop van de zon. Toch doe je het op tropische dagen natuurlijk vooral rustig aan. Je zoekt naar verkoeling. En die verkoeling kun je ook tijdens de zwoele zomernachten goed gebruiken. Je ventileert maximaal, zet het raam open in de slaapkamer en schakelt de airco in. Maar wat je ook doet, als het tot diep in de nacht warm blijft wordt slapen erg lastig. Tenzij je onder een zomerdekbed ligt. Met een goed zomerdekbed heb je de verkoeling dicht bij je.

Wat is het geheim van het zomerdekbed? Waarom bezorgt dit dekbed jou de verkoeling waar je zo naar verlangt? In deze blog vertellen we je hoe het zit.

Wat is een zomerdekbed?
De naam zegt het al. Het zomerdekbed is er speciaal voor de zomermaanden. Of voor het hele jaar als je het altijd warm hebt in bed. Het dekbed is dun en licht in gewicht. Zomerdekbedden zijn er in verschillende materialen. En elk materiaal heeft specifieke eigenschappen. Of het nu bamboe, katoen of dons wordt, je kiest het dekbed dat het beste bij je past.

Waarom je het met een zomerdekbed lekker koel houdt
Zie jij ook zo op tegen die klamme nachten? Transpireer je van nature veel, dan is de kans groot dat je badend in het zweet wakker wordt. Als je de slaap al kunt vatten bij die hoge temperaturen. Je doet je uiterste best voor een goede nachtrust in de zomer. En het zomerdekbed heeft daar een groot aandeel in. Je maakt het jezelf een stuk comfortabeler met een zomerdekbed. De kracht van dit dekbed zit hem vooral in het type vulling, het vulgewicht en de stof van de tijk. De combinatie van deze factoren levert je perfecte eigenschappen op voor warme nachten: licht en luchtig, vochtregulerend en ventilerend.

De vulling van het zomerdekbed
Als je op zoek gaat naar een zomerdekbed, dan merk je dat er veel te kiezen valt. Eén van de belangrijkste kenmerken waar je naar kijkt is de vulling. Vooral dekbedden met natuurlijke vezels en dekbedden van katoen zijn ideaal voor in de zomer. Dons, bamboe of kameelhaar? Katoen, Tencel® of linnen? Het zijn allemaal vullingen die jou volop voordeel bieden tijdens warme nachten. Zo werkt dons bijvoorbeeld warmteregulerend en hebben bamboe en katoen een excellente vochtopname. En ook het Tencel® en linnen dekbed springen eruit als het gaat om de vochtopname.

Dekbedden met warmteklasse 4
Net als alle andere dekbedden behoort het zomerdekbed tot een specifieke warmteklasse. Er zijn vier verschillende groepen. De warmste dekbedden dragen de titel warmteklasse 1, de meest verkoelende dekbedden vinden we terug in warmteklasse 4. Het mag voor zich spreken dat de zomerdekbedden warmteklasse 4 hebben. Lig je onder een dekbed uit deze categorie, dan is de kans groot dat je koel slaapt.

1-Persoons of 2-persoons zomerdekbed
Wil je een 1-persoons dekbed of een 2-persoons? Zomerdekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Ook als je een slaappartner hebt, kun je gewoon je eigen dekbed kiezen. Het dekbed met de beste vulling voor jouw slaapwensen, een dekbed met verkoelende eigenschappen. Hoef je dus niet verplicht onder een veel te warm dekbed te liggen, omdat je partner het anders te koud heeft. En snak je allebei naar de nodige verkoeling, dan is een 2-persoons zomerdekbed een reële optie. Of misschien kies je in dat geval wel voor een partnerdekbed, waarbij je twee verschillende dekbedden aan elkaar kunt ritsen.

Ook een zomers dekbed kun je wassen
Voor een lekker fris bed is het belangrijk dat je het dekbed regelmatig lucht. Verder kun je zomerdekbedden heel goed zelf wassen. Check wel eerst even het waslabel voor de juiste temperatuur en of je dekbed in de droger mag. Zo stop je een Tencel® en katoenen dekbed zonder zorgen in de wasmachine. En hoewel je met de nodige voorzichtigheid ook je donzen en linnen dekbed zelf schoon krijgt, kun je die dekbedden wellicht beter chemisch laten reinigen.

Kies het beste dekbedovertrek voor in de zomer
Niet alleen het dekbed zelf zorgt voor verkoeling, ook je dekbedovertrek draagt er flink aan bij. De eigenschappen van jouw dekbedovertrek kunnen het verkoelende karakter van je dekbed versterken, maar ook flink afzwakken. Daarom doe je er goed aan om het dekbedovertrek en het dekbed goed op elkaar af te stemmen. En ze hoeven echt niet van hetzelfde materiaal te zijn. Een donzen dekbed gaat bijvoorbeeld prima samen met een katoenen dekbedovertrek. Overigens is een linnen dekbedovertrek ook een ideale optie voor in de zomer. Zowel katoen als linnen ademt optimaal.

Vraag jouw specialist om advies
Wil je weten met welk dekbed je het beste af bent in de zomer? En welk dekbedovertrek daar perfect bij past? Onze slaapspecialisten vertellen je graag over de mogelijkheden. Je bent van harte welkom in onze showroom.