.

Sporten en slapen in balans

Blog

Sporten en slapen in balans

Een van de manieren om slaapproblemen op te lossen is regelmatig te bewegen. Maar let hiermee op. Van veel beweging word je uiteraard moe, maar op je sportschoenen flink tekeergaan kort voordat je gaat slapen, kan averechts werken door verschillende oorzaken.

Afkoelen voor het slapen

Door het sporten gaat je lichaamstemperatuur omhoog. En om goed te kunnen slapen, moet je lichaamstemperatuur juist wat naar beneden. Heb je net gesport en wil je naar bed: douche dan niet te warm. Trek ook geen dikke pyjama aan na het douchen. Anders blijf je te warm om te gaan slapen.

Een andere reden waarom je niet goed in slaap kan vallen na het sporten, is de aanmaak van endorfine tijdens je beweging. Endorfine maakt je blij, maar ook lekker alert. Dat draagt niet bepaald bij aan het lekker inslapen op het moment dat je naar bed wil.

's Ochtends of 's middags sporten?

Het is daarom verstandig om langere tijd voordat je naar bed gaat te sporten. Wanneer je moeite hebt met het in slaap komen, is het verstandig om ’s ochtends te gaan sporten. Dit vanwege het verbranden van de calorieën en het feit dat je daarna nog de hele dag bezig bent.

Heb je moeite om in slaap te blijven, dan is het aan te raden om ’s middags te sporten. Van het sporten krijg je warme spieren, eigenlijk hetzelfde effect als een warm bad. Dit draagt bij aan het in het slaap blijven.

Advies voor slaapproblemen

Dertig minuten beweging per dag draagt bij aan een betere nachtrust, dus ga vooral niet stil zitten. Heb jij andere slaapproblemen? Bij Varwijk Wonen Slapen helpen we je graag om deze op te lossen. Kom gerust eens bij ons langs voor een advies van een betere nachtrust.